Perfecte voorbereiding

Het bezoeken van een STEP In-housedag is een ideale voorbereiding als je een stage of afstudeerplaats zoekt óf ter oriëntatie voor eventuele sollicitaties. Als je gaat solliciteren voor een stage of voor een baan, wil je zoveel mogelijk te weten komen over de organisatie. Het is belangrijk om de organisatie al een keer ‘ontmoet’ te hebben, voordat je daadwerkelijk tot actie overgaat, zodat je zeker weet dat je een klik hebt met de organisatie. Juist omdat de STEP dag op locatie -in house- wordt georganiseerd, krijg je veel inzicht in wie er bij een organisatie werken en wat de bedrijfscultuur is. 

Voorbereiding van een STEP In-housedag

Als je na de inschrijving bent uitgenodigd voor het kantoor, heb je al een streepje voor door zowel het kantoor als STEP te bevestigen dat jij op de In-housedag aanwezig zult zijn. Bij de voorbereiding van de In-housedag kan hier rekening mee worden gehouden. Bereid je vervolgens grondig voor op een In-housedag en formuleer van te voren welke doelstellingen je met deze dag wilt bereiken. Haal alles uit jouw deelname aan STEP In-housedagen, want het is een uitgelezen kans om de sfeer te proeven, jezelf te profileren of te netwerken. Zorg dus dat je je hebt ingelezen, zodat je weet wat jou aanspreekt in het desbetreffende kantoor. 

Doel: sfeer proeven

Wil je diverse bedrijven met elkaar vergelijken of je motivatie voor een bedrijf van jouw voorkeur onderbouwen, benut de In-housedag dan goed om de sfeer te proeven en diverse mensen te ontmoeten die jou meer kunnen vertellen over het bedrijf. Stel van tevoren een goede vragenlijst op, zodat je aan de juiste personen vragen stelt die jou helpen bij het vormen van een totaalbeeld over het bedrijf. Vraag aan starters welke keuzes zij hebben gemaakt en waarom zij voor het bedrijf hebben gekozen. Medewerkers uit het vakgebied kunnen je vertellen waaruit de dagelijkse werkzaamheden bestaan en wat de algemeen heersende cultuur is.

Doel: jezelf profileren

Wil jij jezelf tijdens een In-housedag profileren om een stage of baan te bemachtigen, pas dan je doelstellingen aan. Laat jezelf van je beste kant zien en stel geen vragen die je had kunnen weten, maar stel vragen die het verschil maken. Door je goed in te lezen in de diverse cases weet je welke eigenschappen en persoonskenmerken belangrijk zijn. Aan de hand hiervan kan de recruiter zien wat voor een persoon je bent. Praat over de mogelijkheden voor een stageplaats en probeer een follow-up te bemachtigen om een stage te concretiseren. Neem gerust contact op met de recruiter als je na een In-housedag nog vragen hebt.

Doel: vergroten van je netwerk

De borrel aan het einde van de In-housedag biedt een goede gelegenheid voor het stellen van vragen aan alle aanwezige personen. Laat zien dat je goede netwerkcapaciteiten bezit en probeer iedereen te spreken. Een voordeel van het praten met de juiste mensen tijdens een In-housedag is dat je een beetje aan “name-dropping” kunt doen wanneer je gaat solliciteren. In je motivatiebrief kun je vertellen dat je bent geënthousiasmeerd door de persoon die je hebt ontmoet tijdens de In-housedag. Dit zal de recruiter vertrouwen geven waardoor hij of zij eerder geneigd is jou uit te nodigen voor een gesprek.

Op de STEP In-housedag zelf

Voordat de STEP In-housedag zal plaatsvinden, zal het kantoor de uitgenodigde studenten op de hoogte brengen van de plaats en aanvang. Vaak wordt bij deze uitnodiging ook een dress-code voorgeschreven. Is dit niet het geval, dan adviseren wij om net gekleed naar een STEP In-housedag te komen. Voor de mannen betekent dit in pak en voor de vrouwen kan dit een nette jurk, broek/rok en een blousje zijn. Dan rest alleen nog een glimlach en veel plezier op de dag zelf!

Mocht je onverhoopt niet kunnen, zorg dan altijd dat je op tijd afzegt bij zowel het kantoor als bij STEP. Als er later dan een week wordt afgezegd voor een STEP In-housedag bestaat er voor ons vaak geen mogelijkheid om andere studenten uit te nodigen die ook graag naar de In-housedag hadden gewild en daarbij steken de kantoren veel tijd en moeite in de voorbereiding van een STEP In-housedag. 

 

"Tips & tricks voor de STEP In-housedagen" zijn powered bij Qompas.
Ben jij op zoek naar nog meer tips voor oriënteren en solliciteren? Ga dan naar Qompas CarrièreStart,
 dé online carrièregids voor hoger opgeleiden. 

Inschrijven?

Kan hier!
190